Kiállítás

Újra régi pompájában tündököl Sopron egyik ékköve, a közelmúltban felújított Lenck-villa. A nagypolgári, historizáló épület modern kiállítótereiben a Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című új tárlattal várja Önöket a Soproni Múzeum.

A kiállítás műfaja néprajzi, de merőben eltér a megszokottól:

Arról mesél, hogy hol és hogyan találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgár életvilága. Az elbűvölően szép nagypolgári villaépületben a múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyai, a kézműves műhelyek világa elevenednek meg, régi mesterségek kelnek életre. A cselekmény pedig egy családi esküvő, amely megidézi a kor illemét, öltözködési, étkezési és viselkedési szokásait: a villát benépesítő nagypolgári család és személyzetük lázasan készülődik lányuk, Liza esküvőjére, járják a műhelyeket, hogy a nagy napra, mikor az ifjú pár örök hűséget esküszik egymásnak, minden készen álljon.

A Soproni Múzeum Deák téri épületében, a 2020-tól újra látogatható Lenck-villában állandó néprajzi kiállítással várjuk a Látogatókat. Néprajzi gyűjteményünk legszebb darabjai – több mint ezer műtárgy -, a berendezett műhelyek, máig élő mesterségekről forgatott filmek teszik átélhetővé a céhes világ egykor mozgalmas közegét.

Az egykori nagypolgári villa hangulatát egy esküvői történet idézi meg, a kelengye összeállítását és a lakodalom előkészületeit kísérhetik végig az érdeklődők. A földszinten a családtagokkal együtt járhatóak végig a műhelyek, a pinceszinten a személyzet teendői játszhatóak el feladatkártyák segítségével. A 19. század finom etikettjének bemutatásával a villa étkezőjében és a télikertben várjuk Önöket.

360Fotó és Virtuális túra: Farkas Attila (Photo-Real)